Вокална група „Пламъче“

Представлява вокална група за изпълнение на съвременни детски песни и изпълнява авторски, популярни и детски произведения, съобразени с възрастта на изпълнителите.

Вокална група „Пламъче“ съществува от 2010 г. с ръководител и основател – Пламена Златева. Създадена през 1990 г. като ВГ „Пеещите кенгура“ към Частно немско училище „Ерих Кестнер“, а през 2010 г. – като ВГ „Пламъче“ към Народно читалище „Пламък“.

Представлява вокална група за изпълнение на съвременни детски песни и изпълнява авторски, популярни и детски произведения, съобразени с възрастта на изпълнителите. Репертоарът е разнообразен: български, народни, английски, италиански, руски песни.

В дейността им влизат участия в детски конкурси в България и чужбина; ежегодни концерти на Столична община; записи на нови песни и др.

Имат издадени 6. диска  с песни за деца на композитора Х. Агасян. Предстои издаването на нов диск с песни за деца.

През 2022 г. индивидуалните изпълнители на групата бяха отличени на:

Международен конкурс „Път към славата“ – София:

  • Мадлен Томова – първо място
  • Сиана Димитрова и Звезда Стоянова – второ място
  • Еней Симеонов и Яна Търсанкова – трето място

Международен конкурс “Abanico

  • Мария Ангелова – второ и трето място за италианска и английска песен

 

Подборът на хористите става чрез изпит. Оценява се интонацията и ритмичността на децата. Работят самостоятелно по гласове, като обръщат особено внимание на интонацията и динамиката.

При събиране на групата работят върху многогласието, използват и с хореограф за сценично поведение.

Участие на ВГ „Пламъче“ три поредни години в Детска Евровизия – България. Групата е класирана и на трите й участия в челната тройка.

„Сто стари неща“ от Евровизия 2011

  • Година на създаване

    2010

  • Диригент

    Plamena Zlateva